Splash Lease - Splash Lease
Is jouw studentenhuis brandveilig genoeg?
Maandag 7 januari 2019

Heel veel studentenhuizen zijn niet brandveilig (genoeg). Met een paar makkelijke middelen en maatregelen is jouw studentenhuis binnenkort een stuk brandveiliger. Wat kunnen jij en je huisgenoten doen?

Rookmelders
Plaats een rookmelder op elke verdieping in de gangen, in je eigen kamer, de ruimte waar de wasmachine en/of droger staat en de overige verblijfruimtes in jullie huis.

Vluchtroutes
Bespreek eens met elkaar wat de snelste en veiligste vluchtroutes zijn. Bepaal een tweede vluchtroute voor het geval de uitweg van de eerste geblokkeerd is door vuur of rook. Zorg ook dat deze routes niet worden geblokkeerd door rotzooi of kratten bier.

Wat als je niet meer naar buiten kunt?
Spreek een kamer af waar jullie heen gaan als alle routes naar buiten geblokkeerd zijn. Kies voor een kamer waar je via het raam of balkon jezelf in veiligheid kan brengen. De kamer moet van buitenaf goed zichtbaar zijn en bereikt kunnen worden met een ladder.

Verzamelplek
Spreek een plek af waar je elkaar buiten treft als je allemaal het huis uit moet. Zo zie je snel of iedereen buiten is.

Taakverdeling
Verdeel de belangrijke taken. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de huisdieren?

Deuren sluiten
Spreek met elkaar af dat je in geval van brand altijd de deuren achter je sluit. Een deur kan de verspreiding van rook en vuur voorkomen of in ieder geval vertragen.

Maak afspraken met elkaar
Spreek met elkaar af dat je ’s nachts niet mag koken. Je ziet vaak dat studenten in slaap vallen tijdens het koken of frituren. Het is ook heel gevaarlijk om asbakken te legen in de prullenbak of om in bed te roken. En tot slot: let erop dat je 's avonds alle kaarsen uitblaast voordat je gaat slapen.

Wist je dat een belangrijke brandoorzaak in woonhuizen een droger is die niet goed wordt onderhouden? Lees onze tips om je droger goed schoon te maken zodat jou dit niet overkomt! Deze tips haalden wij uit de folder "brandveilig op kamers" van de brandweer. Op deze website vind je de hele folder.

Heb je een vraag? Contact